Çarşamba , Temmuz 17 2019
Anasayfa / LGS Deneme Sınavları / 2018-LGS-Din Kültürü Deneme Sınavı – 9

2018-LGS-Din Kültürü Deneme Sınavı – 9

Kul hakkı denildiğinde aklımıza sadece insanların mallarını elinden almak olarak algılarsak yanlışa düşmüş oluruz. Kul  hakkı dediğimizde çok geniş kapsamlı bir alan ifade edilir. Günlük hayatımızın her anında diğer insanlara maddi ve  manevi anlamda gösterdiğimiz her tür tavır ve davranışlarda kul hakkına girebileceğimiz bilincinde olup, buna göre davranışlarımızı düzenlememiz gerekmektedir.

1- Yukarıda kul hakkı ile ilgili verilenlerden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisinin kul hakkına girmek olduğunu  söyleyemeyiz?

A) İnsanların özel hayatlarını araştırmak.
B) Yalan söylememek, hile yapmamak.
C) İnsanlar hakkında kötü zanlarda bulunmak.
D) İnsanlarla alay edip, lakap takmak, küçük görmek.

 

Mustafa, ailesinden aldığı eğitim sayesinde zararlı alışkanlıklardan uzak durup temiz bir hayat sürmektedir. Arkadaşları  Mustafa’nın zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yaptığını ve nasıl çevrede bu kadar zararlı alışkanlıklara düşen insan varken kendisinin bunlardan uzak durduğunu sorarlar. Mustafa’da arkadaşlarına şöyle der;……………………..

2- Zararlı alışkanlıklardan korunma yolları arasında aşağıdakilerden hangisini söylemiş olması yanlış olur?

A) Arkadaş seçimlerime dikkat ettim.
B) Zararlı alışkanlık olan ortamlardan hep uzak durdum.
C) Zararlı alışkanlıkları olanlara hep özendim.
D) Ailemden bu konuda hiç olumsuz örnek görmedim.

 

“Dünyayı dolaşınız duvarsız, edebiyatsız, kanunsuz, servetsiz şehirler bulacaksınız. Fakat mabetsiz, mabutsuz, duasız,  kurbansız bir tek şehir bulamayacaksınız.
PLUTARKHOS

3- Yukarıda ki sözün ana düşüncesi nedir?

A) Mabetlerin şehirlerde önemli bir yeri olması.
B) Dinin evrensel olduğu.
C) Dünya şehirlerin benzer ve farklı yönleri olduğu.
D) Şehirlerin mimarisinde dinin etkili olduğu.

Ahmet, lise öğrencisi olmasına rağmen zararlı alışkanlıkları olan bir öğrencidir. Okulda öğretmeni daha bu yaşında  neden böyle zararlı alışkanlıkları olduğunu araştırmak ister ve Ahmet’le konuşmaya başlar. Ahmet öğretmenine şunları  söyler; annem ve babam sürekli olarak kavga eder ve beni de hiç sevmezlerdi. Eve gitmek istemediğim için mahallemizde  bulunan gençlerle arkadaşlık etmeye başladım. Bana değer verdiklerini hissettiğim için bütün vaktimi  onlarla geçiriyordum. Bu gurup içerinde bana sahip çıkan bir abim vardı onun bu maddeleri kullandığını  gördüm ve bende denemek istedim, böylece başladım.

4- Ahmet’in öğretmenine anlattığı zararlı maddelere başlama sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Aile içi geçimsizlik ve ilgisizlik.
B) Merak duygusu.
C) Özenti
D) Başarısızlık duygusu

Kur’an’ı Kerim’de aklın önemine vurgu yapan pek çok ayet vardır. Bu ayetler genellikle ‘’Ey akıl sahipleri’’ diye başlayıp,’’  aklınızı kullanmıyor musunuz, düşünmüyor musunuz, hiç düşünmez misiniz?’ ’gibi soru cümleleri ile sona ermektedir.

5- Buna göre aşağıdakilerden hangisi aklı kullanmanın faydalarından değildir?

A) Kişi düşünerek iyi ile kötüyü ve doğru ile yanlışı ayırt edebilir.
B) İnsan, karşısına çıkan zorlukları aklı ile aşmayı başarır.
C) Kişi akıl ile hayatını kolaylaştıracak tedbirler alır.
D) Akıl sayesinde kişi muhakeme yapar ve geriler.

 

’Ey inananlar, size fasık bir adam bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir topluluğa karşı  kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.’ (Hucurat,6.)

6- Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesaja bakıldığında aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A) Son pişmanlık fayda etmez.
B) İyilik yapan iyilik bulur.
C) Doğru söz yemin istemez.
D) Damlaya damlaya göl olur.

 

Allah için vermektir,
Sahip olduklarından…
Bazen muhtaca uzattığın elin,
Bazen kötülüğe dur diyen
Dilindir ……………
Namaza giderken attığın adım,
Pazardan dönen yaşlı teyzenin
Elindeki çantadır …………..
Allah’ı andığında dilin,
Kardeşini gördüğünde
Yüzündeki tebessümdür …………
Velhasıl,
Sözünden caymayana,
Seni hiç unutmayana
Çam sakızı, çoban armağanı
Sunduğun hediyendir……….

7- Yukarıda ki boşluğa hangi yardım türünün gelmesi uygundur?

A) Zekât                            B) Sadaka
C) Sadaka-i Cariye         D) Fitre

 

Namaz camiden çıkınca, hac Mekke’den dönünce, ramazan oruç bitince başlar. N.F.K

8- Altın çizili cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hacca giden kişilerin Mekke dönüşü hacı oldukları.
B) Mekke’nin Haccın merkezi olduğu
C) Hac görevlerinin Mekke’den dönünceye kadar sürdüğü.
D) Hacca kazandığımız güzel amellerin Mekke’den dönünce de devam ettirilmesi gerektiği.

 

İyi arkadaşla kötü arkadaş misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan ya sana onu ikram eder yahut  sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da  ondan kötü bir koku duyarsın!” (Müslim, Birr, 146)

9- Yukarıda ki hadiste aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) İnsanın etkileşim içinde olan bir varlık olması.
B) İyi bir insan olmak istiyorsan, iyi insanlarla beraber olmamız gerekir.
C) İyilik güzel koku gibi insanlara kendine çekerken, insanlar kötülükten pis bir koku benzediği için uzak dururlar.
D) İyilikte, kötülükte yaygınlaşabilir.

 

İslamiyet, Yahudilik, Hristiyanlık, Budizm ya da Hinduizm dinlerinde inanç ve ibadet konularının farklılık göstermesine  rağmen ortak olan bazı kanunları vardır. Dinler de yaşayan insanlar da farklı olmasına rağmen iyilik, yardım etmek gibi  kavramlar hepsinde güzel; yalan, kötülük gibi kavramlar hepsinde çirkin kabul edilmektedir.

10- Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Dinlerin benzer yönleri farklı yönlerinden daha fazladır.
B) Dinler farklı olduğu halde evrensel olan öğütler bulunmaktadır.
C) Bütün dinler inanç ve ibadet olarak birbirine hiç benzememektedir.
D) Dinleri yaşayan insanlar birbirine çok benzemektedir.

 

Cevap Anahtarı:

1.B

2.C

3.B

4.D

5.D

6.C

7.B

8.D

9.C

10.B

 

image_pdfPDF Olarak Kaydetimage_printBu Sayfayı Yazdır

Hakkında Tarkan DOĞAN

Tarkan DOĞAN
Enes ALTUN, Celal Bayar Üniversite'si mezunu, eğitmen ve web işleri ile uğraşan bir kişidir. Eğitim konulu kitap ve yayınları takipe etmekte, makaleler kaleme almaktadır.

Kesinlikle Okumalısınız

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı – 10

1. “Mustafa Kemal 1. Dünya savaşı sırasında Almanların Türkiye’deki genel komutanı Falkenhayn’ın hatalarını görmüş,  Veliaht Vahdettin ile birlikte …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.